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Frequently Asked Questions 

(last updated September 28, 2017) 

The text of the Cook County Minimum Wage Ordinance (“Ordinance”) and the Interpretative 

and Procedural Rules (“MW Rules”) adopted by the Cook County Commission on Human 

Rights (“Commission”) provide detailed guidance for employers.  The staff of the Commission 

does not have the authority to provide legal advice or render advisory opinions to individual 

employers.  However, in an effort to facilitate broad compliance, the staff of the Commission 

will gather and attempt to answer frequently asked questions.  These responses are not binding 

on the Commission in an enforcement action related to the Ordinance.  To the extent that these 

responses conflict with the Ordinance or the MW Rules, the Ordinance and the MW Rules are 

more authoritative and will prevail. 

This list of FAQs will be updated from time to time with newer FAQs appearing at the bottom. 

[July 10, 2017] 

Current Cook County Minimum Wage 

Q1: What is the current Cook County Minimum Wage for employees who do not customarily 

and usually receive tips or gratuities as part of their compensation (i.e. non-tipped 

employees)? 

A1: As of July 1, 2017, non-tipped employees covered by the Ordinance must be paid at least 

$10.00 per hour worked while physically present within the geographic boundaries of 

Cook County.  See MW Rules 2.01, 2.02.  If such employees are entitled to overtime pay 

for working more than 40 hours in any particular work week, the minimum wage for 

those overtime hours is at least $15.00 per hour.  See MW Rules 2.05.  The Cook County 

Minimum Wage for non-tipped employees will increase on July 1, 2018. 

Q2: What is the current Cook County Minimum Wage for employees who customarily and 

usually receive tips or gratuities as part of their compensation (i.e. tipped employees)? 

A2: As of July 1, 2017, tipped employees covered by the Ordinance must make at least $8.25 

per hour worked while physically present within the geographic boundaries of Cook 

County.  See MW Rules 2.01, 2.03.  Employers of such employees must provide a base 

wage of $4.95 per hour and make up any shortfalls in customer gratuities that would 

result in an employee earning less than $8.25 per hour.  See MW Rules 2.04.  If such 

employees are entitled to overtime pay for working more than 40 hours in any particular 

work week, employers must ensure that tipped employees earn at least $12.38 per hour 

with tips and cover any shortfall.  See MW Rules 2.05.  The base wage that employers 

must pay tipped employees will increase on July 1, 2018.   

Teenage Workers 

Q3: Does the Ordinance require an employer to pay the Cook County Minimum Wage to an 

employee who is under the age of 18? 
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A3: No.  The County Ordinance exempts employees who are less than 18 years old from 

coverage.  See MW Rules 3.05(5).  Employers are not required to pay such employees the 

Cook County Minimum Wage.  Instead, under the Illinois Minimum Wage Act, 

employers must pay such employees at least $7.75 per hour. 

Training Wages 

Q4: Does the Ordinance require an employer to pay the Cook County Minimum Wage to an 

employee in his or her first 90 days of employment? 

Q4: Employers are not required to pay an employee the Cook County Minimum Wage during 

the first 90 consecutive calendar days after the employee is initially employed by the 

employer.  See MW Rules 3.05(4).  Instead, under the Illinois Minimum Wage Act, 

employers must pay such employees at least $7.75 per hour. 

Note that this exception to the Cook County Minimum Wage does not apply to day 

laborers (i.e. a day laborer must be paid at least the Cook County Minimum Wage).  This 

exception also does not apply to an employee whose employment is occasional or 

irregular and requires no more than 90 days to complete (i.e. a temporary or seasonal 

employee must be paid at least the Cook County Minimum Wage). 

Coverage in the City of Chicago 

Q5: Does the Ordinance apply to employers and employees working in the City of Chicago? 

A5: To the extent that an employee and employer are both located in the City of Chicago, 

enforcement of minimum wage obligations lies with the City of Chicago’s Department of 

Business Affairs and Consumer Protection (“BACP”) under the City of Chicago’s 

Minimum Wage Ordinance.  See MW Rules 5.01.   

There are some limited circumstances in which BACP may not have jurisdiction to hear a 

claim by employees working in the City of Chicago under the City’s Ordinance, but the 

Commission will have jurisdiction to hear the claim under the County’s Ordinance (e.g., 

an employer in suburban Cook County that sends its employees into the City of Chicago 

to work or an employer in the City of Chicago that sends its employees into suburban 

Cook County to work).  In those instances, an employer who can demonstrate that its 

treatment of its employees complies with the City’s Minimum Wage Ordinance (and/or 

any interpretative rules issued by BACP) has an absolute defense against the Commission 

finding a violation of the County’s Ordinance.   

In other words, the Commission will generally not find that an employer who is 

complying with the City’s substantially similar Minimum Wage Ordinance has violated 

the County’s Ordinance. 

Coverage in “Opt Out” Suburban Municipalities 

Q6: Does the Ordinance apply to employers and employees working in “opt out” suburban 

municipalities? 
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A6: To the extent that an employee and employer are both located in a suburban municipality 

that has lawfully preempted the Ordinance, the employer has no minimum wage 

obligations for the Commission to enforce.  See MW Rules 2.01, 3.02, 3.04. 

There are some limited circumstances, however, in which an employer in a suburban 

municipality that has lawfully preempted the Ordinance may have obligations under the 

County Ordinance.  For example, an employer in such a jurisdiction may send its 

employees to another municipality or unincorporated area in Cook County where the 

County’s Ordinance applies.  Such employees could become covered by the Ordinance 

and entitled to earn at least the Cook County Minimum Wage on the basis of this work 

outside of the “opt out” municipality.  Such employees can seek enforcement of those 

rights by the Commission even though the employer is located in a suburban municipality 

that has otherwise lawfully preempted the Ordinance. 

Not every community that has purported to opt out of the Ordinance has lawfully 

preempted the Ordinance.  For example, non-home rule municipalities may lack the 

authority to pass a minimum wage ordinance that would preempt the County’s 

Ordinance.  Additionally, in order to lawfully preempt application of the Cook County 

Minimum Wage, the wage requirement in a municipality must directly conflict with the 

wage requirement under the County Ordinance.  A direct conflict does not exist where an 

employer can comply with both the County Ordinance and the municipal wage ordinance 

by paying the higher of the two minimum wage provisions.  The Commission urges 

employers who are relying on legislation from a suburban municipality to relieve them of 

any obligations under the Ordinance to consult with an attorney. 

Suburban municipalities that have purported to opt out of the Ordinance are not required 

to notify the Commission of this decision.  The Commission will instead rely on 

employers located in these municipalities to raise the existence of such legislation as an 

affirmative defense to any enforcement action by the Commission, as appropriate.  

[September 28, 2017] 

Babysitters and Childcare Providers 

Q7: Would an occasional babysitter be covered as an employee under the Ordinance or 

exempt as an independent contractor? 

A7: Independent contractors are not covered by the Ordinance, but whether someone is an 

employee or independent contractor depends on the application of a multi-factor, fact-

intensive legal test.  The primary consideration is whether the would-be employer has the 

right to control and supervise the work, not just as to the end result, but as to the means 

and manner of achieving that result.  In most cases where a parent explicitly or implicitly 

maintains the right to provide detailed instructions for childcare to the babysitter (e.g., 

when the sitter will put the children to bed, what the children can and cannot eat, what 

activities the children are and are not allowed to participate in), the babysitter would be 

considered an employee. 
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Interns 

Q8: Are interns considered employees for the purpose of coverage by the Ordinance? 

A8: In making the determination of whether an intern is an employee for the purpose of the 

Ordinance, the Commission would follow the guidance set out by the U.S. Department of 

Labor for determining whether interns are entitled to the federal minimum wage.  The 

U.S. Department of Labor considers all facts and circumstances in making this 

determination, but focuses particularly on six criteria: 

1. Whether the internship is similar to training which would 

be given in an educational environment; 

2. Whether the internship experience is primarily for the 

benefit of the intern or the employer; 

3. Whether the intern displaced regular employees or worked 

under the close supervision of existing staff; 

4. Whether the employer derived an immediate advantage 

from the activities of the intern or, on occasion, the 

employer’s operations may have actually been impeded by 

the intern; 

5. Whether the intern is entitled to a job at the conclusion of 

the internship; and 

6. Whether the employer and the intern understood that the 

intern was not entitled to wages or other employee benefits 

for the time spent in the internship.  

The federal government views the intern exception to be relatively narrow.  Additional 

information about the federal approach can be found on the U.S. Department of Labor 

website:  https://www.dol.gov/whd/regs/compliance/whdfs71.htm. 

Owners of an S Corp 

Q9: Does the owner or owners of an S Corp also count as an employee towards the minimum 

number of employees needed to be a covered employer under the Ordinance? 

A9: Consistent with state law, the owner of a non-incorporated sole proprietorship does not 

count towards the minimum number of employees needed for application of the 

Ordinance (i.e. typically four, unless the employer is employing domestic workers, in 

which case, one employee is sufficient). 

  

https://www.dol.gov/whd/regs/compliance/whdfs71.htm
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Special Recreation Associations and Other Associations of Exempt Government Employers 

Q10: Are special recreation associations (“SRAs”), which are associations of local 

governmental units collaborating to provide public recreation opportunities for disabled 

residents and created by written intergovernmental agreements expressly authorized by 

statute, exempt from the Ordinance as Government Employers? 

A10: Yes.  SRAs are exempt from coverage by the Ordinance as government employers.  In 

addition, other types of associations of local governmental units similarly will be deemed 

exempt government employers, at least so long as such associations are composed solely 

of local government units and created by a written intergovernmental agreement as 

authorized by law. 

Employees Who Receive Occasional Tips 

Q11: If an employee is in a type of business where tips are generally given, but she receives 

very little in the way of tips (and no tips from most customers) and prior to the effective 

date of the Ordinance was paid the Illinois Minimum Wage for non-tipped workers by 

her employer (i.e. $8.25/hour), is she considered a “Tipped Employee” or a “Non-tipped 

Employee” for purposes of the Ordinance?  

 

A11:  A Tipped Employee is defined under the Ordinance to mean an employee “engaged in an 

occupation in which gratuities have customarily and usually constituted part of the 

remuneration.” See MW Rule 1.01.  While occupations such as waiter/waitress and hair 

stylist would generally come within that definition, the Commission recognizes that there 

are some sub-markets and individual restaurants or stores where tips are not allowed, or 

where tips have customarily been so infrequent and minimal as to be not considered part 

of an employee’s usual wage.  In such circumstances, and where the employer has treated 

its employees as non-tipped employees for the purpose of complying with federal and 

state law, then the Commission will consider such employees non-tipped employees for 

purposes of the enforcing the Ordinance.  Such employees are entitled a higher wage 

under the Ordinance (currently $10/hour) than a true Tipped Employee.  

 

 

 


