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COOK COUNTY LIVING WAGE ORDINANCE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs)  
 
1. What is the Cook County Living Wage Ordinance? 
 
This ordinance requires that all employers who (1) contract or subcontract with Cook County government 
to provide full-time labor, or (2) who operate on property in Cook County that receives a Class 6B, Class 8 
or Class 9 property tax incentive, pay their employees not less than the living wage as determined annually 
by Cook County's Chief Financial Officer.  
 
2. Who is a covered employee under the Cook County Living Wage Ordinance? 
 
“Employee” means any individual working on a full-time basis, who provides services for an employer 
under a contract or subcontract with the County. If you (1) work for an employer under a contract or 
subcontract with the County, and (2) you work within the geographic boundaries of Cook County for at 
least to two hours each week in a particular two-week period of time, you are eligible for the Cook County 
Living Wage.   
 
Time spent traveling to Cook County (e.g., making deliveries or sales calls, or traveling to other business 
activities taking place within Cook County) counts toward the two-hour requirement. Simply commuting 
to work by driving through Cook County does not count toward the two-hour limit.  
 
Please note that “employees” do not include workers whose wages are governed by Federal law or State 
law, such as those required to be paid the prevailing wage pursuant to Section 34-161.  
 
3. What employers are subject to the Cook County Living Wage Ordinance? 
 
An employer that (1) is under a contract or subcontract with Cook County, (2) maintains a business facility 
within the geographic boundaries of Cook County, and/or is subject to one or more of the license 
requirements in Title 4 of the Cook County Code of Ordinances, and (3) employs at least one covered 
employee is subject to the Cook County Living Wage Ordinance.  
 
4. Are there exceptions to the Cook County Living Wage Ordinance? 
  
Yes, the Cook County Living Wage Ordinance does not apply in the following circumstances: 

(1) Where expressly waived by the Board; 
(2) Employees whose wages are governed by State or Federal law;  
(3) Contracts with not-for-profit organizations; and  
(4) Contracts funded by federal grants or loans.  

 
In addition, this Ordinance is designed not to interfere with the rights of employees to collectively bargain 
with their employers to establish wages and other conditions of work in excess of the applicable standards 
of this ordinance.  
 
5. If a company's labor comes via a staffing company, does the staffing company have to pay the 

Cook County Living Wage? 
 
Yes. In this instance, the staffing company would be deemed a subcontractor to Cook County and subject 
to the Living Wage Ordinance.  
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6. What reporting requirements are there and how does the County follow up on the representations 

in the affidavit after the award? 
 
The Cook County Assessor’s Office and the Chief Procurement Officer both require employers to submit 
an affidavit certifying their compliance with the Cook County Living Wage Ordinance. Employers who 
provide false information on an affidavit may be subject to a charge of perjury.  
 
7. If employers pay their workers less than the established living wage, but pay their workers sales, 

performance, and holiday bonuses, would they be deemed to be in compliance if the additional 
compensation yields an hourly wage that is at least equal to the living wage? 

 
No. The Living Wage Ordinance provides that the living wage is to be paid on an hourly basis.  
 
8. If a company’s headquarters is located outside of Cook County, but it is seeking renewal of its 6b 

property incentive for one or more of its offices/branches located within Cook County, is that 
larger company required to pay its entire payroll the Cook County Living Wage?  

 
No. The Living Wage Ordinance would apply only to employees who work in Cook County.  
 
9. If a company offers an employee the required living wage for 2023 of $14.42 per hour with health 

insurance, but the employee decides not to sign up for the company’s health insurance plan, 
would the company be in violation of the Living Wage Ordinance if the employee is still paid 
$14.42 per hour and not the required living wage of $18.03 per hour without health insurance? 

 
No. However, the company should be prepared to demonstrate, through documentation, that the employee 
was offered and declined health insurance that meets the requirements of the Living Wage Ordinance.  
 
10. How is the Cook County Living Wage calculated? 

 
The Cook County Chief Financial Officer determines the living wage annually.  The living wage is 100 
percent of the federal poverty line for a family of four with health benefits and 125 percent of the federal 
poverty line for a family of four without health benefits. Cook County refers to the most recent federal 
poverty guidelines issued by the U.S. Department of Health and Human Services.  
 
11. Where can I find the current Cook County Living Wage? 

   
The Cook County Chief Financial Officer calculates the living wage at the beginning of the calendar year 
once the federal poverty guidelines are issued by the U.S. Department of Health and Human Services.  The 
Cook County Chief Financial Officer is required to post the current living wage on its website and is also 
required to notify the Cook County Chief Procurement Officer and the Cook County Assessor of the living 
wage.  Once notified, the Cook County Chief Procurement Officer, the Cook County Assessor, and the 
Cook County Commission on Human Rights will post the living wage on their respective websites as well.  
 
12. What are the notice requirements related to the Cook County Living Wage? 
 
Every contractor and subcontractor required to pay the living wage is required to notify its employees of 
the Cook County Living Wage requirement.  They are also required to notify all of their employees annually 
about any changes to the living wage.  
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13. What do I do if I believe that my employer is not complying with the living wage requirement? 
 
Employees who believe that an employer is not complying with the requirements of the Cook County 
Living Wage Ordinance may submit a complaint to the Cook County Commission on Human Rights.  The 
Living Wage Complaint form can be found here.    
 
The Commission will then investigate to determine whether there is evidence of a violation, and if so, will 
submit its findings to the Chief Procurement Officer (or the County Assessor’s Office if the employer is 
receiving a tax incentive). The County’s Chief Procurement Officer or County Assessor’s Office will 
review the Commission’s findings and determine the appropriate corrective action.  
 
14. What are penalties for non-compliance with the Living Wage Ordinance? 
 
If an employer is found to be in violation of the Living Wage Ordinance, they may be required to pay the 
affected employee(s) back pay, and may face a fine of up to $100 per each affected employee for each day 
the employee is paid less than the living wage.  Penalties are imposed on an employer after a hearing, 
pursuant to Chapter 2, Article IX, Administrative Hearings. Employers also may not retaliate against an 
employee for filing a complaint with the Commission. 
 
 

https://www.cookcountyil.gov/sites/g/files/ywwepo161/files/documents/2022-11/living-wage-complaint-form_102022.pdf

